Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Hazai fellépőkkel rendezik meg idén az Alba Regia Fesztet

Hazai fellépőkkel rendezik meg idén az Alba Regia Fesztet

 Hazai fellépőkkel, új helyszínen, korlátozott számú néző előtt rendezik meg idén az Alba Regia Fesztet augusztus 22-24. között.

 

 

 

    Az eseményt felvezető keddi, székesfehérvári sajtótájékoztatón Vörös Tamás főszervező arról beszélt, hogy nagyon sokat köszönhetnek az önkormányzatnak, amely felismerte, hogy a pandémia idején is fontos része a kultúra a város életének, s támogatta őket a rendezvény megszervezésében.
    Mint elmondta, a Feketehegy-szárazréti szabadtéri színpadon a három nap alatt tizenkét zenekar lép fel, a koncertek 17 órától indulnak mindhárom napon. A fellépők között lesz a 2019-es Fehérvár Hangja győztes Kovács Aliz és zenekara, valamint több a Kodolányi Egyetemen végzett és már befutott együttes, mint a Hász Eszter Quartet vagy Nene - fűzte hozzá.
    Vörös Tamás úgy fogalmazott, hogy "olyan, mint jazz ma már nincs, zene van, abból is jó és rossz, mi az előbbit hozzuk Fehérvárra, így lesz a fesztiválon blues, rock, pop és alternatív jazz".
    Mits Gergely főszervező megerősítette, hogy a kezdetektől nem "ortodox jazz fesztivál" megszervezését tűzték ki célul, hanem inkább új rajongók toborzását az igényes zene számára. "Minden olyan igényes zenei műfajt meg szeretnénk mutatni évről évre a fesztiválon, ahol élő emberek élő hangszereken játszanak, és valamilyen módon az improvizáció megjelenik a zenéjükben - ez az idén is így lesz" - mondta.
    Jelezte, éppen tíz éve annak, hogy az első évfolyam lediplomázott a Kodolányi János Egyetem művészeti tanszékén, így ezt is ünnepelik a fesztivállal.
    Az MTI kérdésére elmondta, hogy a maximális, ötszáz fős létszámot minden körülmények között tartani fogják, ami azt jelenti, hogy egy időben mintegy 450 néző tud helyet foglalni a színpad előtt elhelyezett székeken.
    Lehrner Zsolt alpolgármester hangsúlyozta, hogy ugyan az idei évben az eddig megszokottól eltérő lesz az Alba Regia Feszt a létszámkorlát miatt, de a legfontosabb mégis az, hogy a Székesfehérvári Király Napok záróakkordjaként megrendezik. Megemlítette, hogy támogatásuknak köszönhetően a koncertek ingyenesek lesznek.
    A sajtóanyag szerint a szabadtéri színpadon az első nap első koncertjét a Dám Trió adja, majd a Mits Jazz Band, a Shinterz és a Nene lép fel. A második napon a Bágyi Balázs New Quartet feat. Pocsai Kriszta, a Birta Trió, a Wonder Wave és Kovács Aliz, valamint Elsa Walle és Winand Gábor, míg a zárónapon a Hász Eszter Quartet, az Equinox, a Vörös Janka x Newseries és a Vörös Tamás Project zenél.
    Az Alba Regia Feszt elődjének számító Alba Regia Jazz Fesztivált 1967-től 1986-ig rendezték meg Székesfehérváron a Videoton vállalat támogatásával és a Magyar Rádió szakmai segítségével. A rendszerváltoztatást követően hosszú csend következett, majd 2000-ben és 2002-ben rendezték meg a fesztivált, amely 2014-ben szerveződött újra Mits Gergely és Vörös Tamás jóvoltából.

MTI

Nyitókép:Lucas Allmann fotója a Pexels oldaláról