Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Öt bemutatót tart a Budapest Bábszínház az idei évadban

Öt bemutatót tart a Budapest Bábszínház az idei évadban

Öt bemutatót tart az idei évadban a Budapest Bábszínház társulata, amely öt korosztályt szólít meg új produkcióival. Az évad első nagyszínpadi premierjét, a Rumcájsz című mesét szombaton láthatja a közönség.

 

 

 

    Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója a színház hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt évadban két bemutató is elmaradt a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt a bábszínházban. Szeptember 12-től látható a Rumcájsz Schneider Jankó rendezésében, Hoffer Károly látványvilágával.
    A következő premiert, amelyet október 29-re terveznek, Rügyek és gyökerek címmel Markó-Valentyik Anna rendezi. A csecsemőelőadás a természet alapvetéseivel való játékos ismerkedésre ad lehetőséget. A magyar és angol nyelvű előadás a környezettudatosság jegyében születik. Az igazgató kiemelte: megteszik az első lépéseket azért, hogy minél hamarabb "zöld színházzá" váljanak. Ez az első olyan bemutatójuk, amelynek műanyagszegény a díszlete és újrahasznosított elemekből áll. Emellett úgy döntöttek, hogy megszüntetik az előadások szórólapjait is.
    Kiemelte: a színházban megteremtették a feltételét annak, hogy biztonságos környezetben fogadhassák a gyerekeket és a családokat. Mint mondta, fontos küldetésük, hogy az óvodásoknak és az iskolásoknak ebben a nehéz időszakban is színházi, közösségi élményt nyújtsanak.
    December 18-án a kisiskolásokat és családjukat megszólító Kisrigók című darabot mutatja be a bábszínház Hoffer Károly rendezésében. A rendező elmondta: az előadás Paulon Viktória személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, amelyet Gimesi Dóra írt színpadra. A darab főszerepeit egyetemi hallgatók játsszák.
    Ellinger Edina elmondta: már a 2021-es év újdonsága lesz a Helló, Héraklész! című nagyszínpadi produkció, amelyet Tengely Gábor rendez és a tíz éven felüli korosztálynak ajánlják. Mint mondta, Tasnádi István a bábszínház számára írta a darabot Héraklész mítoszából. A produkció, amelynek premierjét 2021. március 5-re tervezik, a legendás hős és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén szól bátorságról, kiválasztottságról és testvéri szeretetről. Az előadás jelmez- és bábtervezője Michac Gábor, díszlettervezője Zöldy Z Gergely.
    Az évad utolsó bemutatója április 16-án A Pendragon legenda - avagy a Szerb Antal-kód lesz, amelyet K2 Színház alapítói, Benkó Bence és Fábián Péter állítanak színpadra. Az ifjúsági és felnőtt korosztálynak készülő produkcióról az alkotók elmondták: céljuk, hogy felpezsdítsék, sűrítsék a regény cselekményét, egy fergeteges krimit állítanak színpadra. Mint mondták, saját alkotócsapatukkal érkeznek a bábszínházba: a produkció látványtervezője Horváth Jenny és Szakács Ferenc, zeneszerzője Zságer-Varga Ákos.
    Az igazgató elmondta: az eredetileg az idei évadra tervezett Frankenstein próbái is elkezdődnek tavasszal, Keresztes Tamás első bábszínpadi rendezésében. A művet a következő szezon elején mutatják be és a felnőtt korosztály számára készül.

MTI

Nyitókép:Illusztráció - Min Thein fotója a Pexels oldaláról