Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Balaton együttes Ady-estje és színházi koncertje a Trip hajón

A Balaton együttes Ady-estje és színházi koncertje a Trip hajón

 Különleges, színházi koncertet ad a Balaton együttes október 11-én vasárnap a budapesti Trip hajón. A két részből álló műsor első felében a 101 éve elhunyt Ady Endre verseit hallhatja a közönség a zenekar megzenésítésében és előadásában.

 

 

 

    A Balaton Ady-műsorában keserédes sanzon, bársonyos melankólia és rock and roll is megtalálható; a megzenésített versek közé tartozik mások mellett A föltámadás szomorúsága, a Ha holtan találkozunk vagy a Nem adom vissza.
    Az est második felében ritkán játszott dalok hangzanak el a Víg Mihály által vezetett Balatontól, mégpedig különleges hangszerelésben, az eddigiektől eltérő köntösbe öltöztetve - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
    Az előadás eredeti időpontja áprilisban volt, de a járvány miatt a koncertet októberre halasztották. Így a mostani alkalom szinte egybeesik a Balaton 40. születésnapjával: az együttes 1980. szeptember 13-án a fővárosi, Kulich Gyula téri Pszichiátria udvarán adta első koncertjét, az URH zenekarral közösen.
    A Balatont Víg Mihály és Hunyadi Károly alapította, akik kezdetben a saját szerzeményeiket, valamint Vető János és Kozma György verseit zenésítették meg és adták elő diavetítésekkel egybekötve a BME Bercsényi Kollégiumában és a Kassák Klubban. 1981-ben már a rangos brit New Musical Express zenei szaklap is megemlítette őket.
    A gitáron játszó és éneklő Víg Mihály később a rövid életű, mára legendássá vált Trabant zenekarnak is tagja lett, amely Xantus János 1984-ben bemutatott Eszkimó asszony fázik című filmjében szerepelt.
    A Balaton az Európa Kiadóval közös 1986-1987-es turné után a beszüntette működését, majd 1991-ben újjáalakult, és azóta - többször átalakult felállásban - több-kevesebb rendszerességgel koncertezik. Az együttes tavaly jelentette meg legutóbbi lemezét Lassan már... hiába... stb. címmel. Víg Mihály mellett jelenleg Keszei Krisztián (gitár), Dudás Zsombor (dob) és Horváth Gábor (basszusgitár) szerepel a Balatonban.

MTI