Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Különleges képeskönyv készült Kőszegről

Különleges képeskönyv készült Kőszegről

A koronavírus-járvány miatt online mutatják be Kőszegen azt a különleges képeskönyvet, ami az utóbbi öt évben a történelmi kisvárosban a KRAFT Kreatív Város Fenntartható Vidék program keretében megvalósult fejlesztéseket és eredményeket ismerteti - közölte az MTI-vel a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete.

 

 

 

    Az ISES (Társadalomtudományok- és Európa-tanulmányok Intézete) Alapítvány munkatársai Miszlivetz Ferenc professzor irányításával már a kétezres évek végén felvázolták a Kőszeg-KRAFT program alapkoncepcióját, amely a kulturális értékek, a hagyományok az épített örökség megóvását, valamint a minőségi feloktatás és tudományos kutatás fejlesztését ötvözi és a vidékfejlesztés szerves részeként kezeli.
    A Minszterelnökség 2014-ben adott megbízást egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, majd ennek alapján 2016-ban a kormányzat 1,5 milliárd forint támogatást nyújtott a megvalósításhoz, amelyek programját már a professzor által főigazgatóként vezetett Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) dolgozott ki.
    A több mint 180 oldalas kiadványban nemcsak a szigorú műemlékvédelmi szabályok szerint felújított, többségükben műemléki oltalom alatt álló épületekről, az Európa Házról, a  Zwingerről, a Szemző-házról, a Festetics-palotáról, a sgraffittós házról vagy a jövőben szállodaként üzemelő - nemrég átadott - bencés rendházról találhatunk jól sikerült fotókat, de a koncepcióban nekik szánt további funkcióikról is olvashatunk.
    A megújult épületek többségében olyan közösségi tereket, előadótermeket, könyvtárakat, kutatói szobákat és szálláshelyeket alakítottak ki, amelyeket a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének és a Pannon Egyetem kőszegi campusának hallgatói és oktatói, valamint az intézmények által gyakorta rendezett nemzetközi konferenciák résztvevői is használhatnak.
    A kiadványban szerepelnek a további tervek is, hiszen már megkezdődött a kőszegi Bálház felújítása, de a tervek között szerepel a zsinagóga és rabbiház felújítása, a Professzorok Házának létrehozásával az evangélikus haranglábnál a "torony-élmény" fejlesztése, valamint a MÁV-internátus épületének felújítása, ezt követően pedig egyetemi és kutatási célokra való hasznosítása is.
    A koronavírus-járvány miatt a könyvbemutatót a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete közösségi oldalán www.facebook.com/iask.hungary követhetik az érdeklődők hétfőn délután négy órától.

MTI

Nyitókép:Philipp Hütter -CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91125189

Címkék