Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Karácsonyi kisfilmmel készül az ünnepekre a Müpa

Karácsonyi kisfilmmel készül az ünnepekre a Müpa

Karácsonyi kisfilmmel készül az ünnepekre a Müpa; az alkotás a zene erejéről szól.

 

 

    A kisfilm rendezője a Balázs Béla-díjas Szász Attila, aki olyan alkotásokat jegyez, mint a Félvilág vagy az Örök tél. A filmben Liszt Ferenc unokájához írt Karácsonyfa-ciklusának első és ötödik darabját idézik meg, amelyeket a Solaris zenekar alapító tagja, Erdész Róbert dolgozott át.
    "A Müpa életében mindig kiemelten fontos az év utolsó hónapja, de az elmúlt időszak kihívásokkal teli hetei után idén talán még fontosabbak a művészettel teli, felemelő, reményt adó pillanatok. Erről is szól a Müpa idei karácsonyi kisfilmje, amely az intézmény virtuális adventi kalendáriumában debütált advent második hétvégéjén, és egy titokzatos helyszínre kalauzolja a nézőket, megmutatva a zene varázslatos erejét" - olvasható a Müpa MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
    Mint írják, a kisfilm segítségével a nézők bepillantást nyerhetnek a színfalak mögötti titkokba, megismerkedhetnek egy különleges hangszerrel, és tanúi lehetnek egy újonnan szövődő, szokatlan barátságnak is. Az ünnepi alkotás a Müpa egyik színpadi díszítőjének zenélni vágyó kislánya és egy varázslatos, de koncertek hiányában elárvult zongora elképzelt történetét meséli el. A kisfilmben a szereplők a muzsika által találnak egymásra, és közösen tanulnak meg eljátszani egy karácsonyi dallamot.
    A közleményben Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját idézik, aki arról beszélt, hogy "ebben a rendkívüli évben felértékelődött mindaz, amit korábban természetesnek vettünk: megtapasztalhattuk, hogy a kultúra milyen sokat ad az életünkhöz, és azt is, hogy a művészeti élmények valóban képesek felemelni, kiemelni minket a hétköznapokból". Kiemelte: az adventi időszakban számtalan ingyenes koncertközvetítéssel, a Müpa adventi kalendáriumában naponta új tartalommal, a Müpa partneriskola-programjának 50 ezer diákja számára pedig lapozgatható meglepetéssel, és egy ismeretterjesztő online zenei játékkal készült az intézmény.
    A rövidfilm főszerepét Bicskey Míra alakítja, édesapjának szerepében Vajda Milán, az Örkény Színház színművésze látható.
    A kisfilm elérhető a Müpa hivatalos YouTube-csatornáján a https://bit.ly/Mupa_Karacsony2020 linken.

MTI

Nyitókép:Bob SpringBob54 fotója a Pexels oldaláról