Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sátánmajom született Szegeden!

Sátánmajom született Szegeden!

Még Bonifácot is megelőzte a születési sorban Bartica, a skót Edinburgh-i Állatkertből származó fehérarcú sátánmajom legújabb kölyke. A január harmadik napján született sátánmajmot – vagy ahogy az állatkertekben inkább hívják, sakit – anyja ugyanolyan gondosan neveli, mint idősebb testvéreit.

 

 

Egyelőre nem tudják, milyen nemű a kicsi, de ez hamarosan ki fog derülni, ugyanis míg a hímek sötét bundájuk mellett valóban fehérarcúak, addig a nőstények szürkésbarnás színűek, az arcukon is. A szülők származása sokat elárul a fajmentő tenyészprogramok működéséről és az állatkertek közötti együttműködéséről egy-egy faj sikeres szaporítása érdekében. Az anya ugyanis a dél-angliai Lympne állatkertjében született, onnan került 6 évesen északra, Skóciába, ahonnan 3 év múlva érkezett Szegedre. Az apa egy évvel fiatalabb nála, a szintén angliai Howletts Állatkertben született, onnan utazott 3 éves korában az írországi Dublini Állatkertbe, majd 15 évesen Szegedre. Kettőjüknek 2011 óta 7 kölyke született, amelyből sajnos kettő elpusztult, a legidősebb Franciaországba került, a többiek még együtt vannak a családdal, amíg a programot vezető szakember nem dönt a további sorsukról. Az állatkerti állatokat így gyakorlatilag egy populációnak vehetjük egy-egy adott program keretében, ahol a szállításuk és párosításuk is tervszerűen zajlik.

A fehérarcú sátánmajmok Dél-Amerika északi részén a trópusi esőerdőkben élnek, ahol leginkább az élőhelyének elvesztése és a vadászat veszélyezteti. Főleg gyümölcsökkel táplálkozik, a földre ritkán tér le, inkább a lombkoronában mászik, vagy hatalmas ugrásokkal közlekedik a faágak között.

Forrás:http://www.zooszeged.hu/