Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lejártak a tavalyi éves autópálya matricák

Lejártak a tavalyi éves autópálya matricák

Mától büntetnek, ha nincs megváltva a 2021-es éves úthasználati jogosultság. Mivel vasárnap éjfélkor lejártak a tavalyi éves országos és megyei autópálya matricák, hétfőn nulla órától már csak a 2021-es úthasználati jogosultság birtokában lehet a díjköteles utakon közlekedni, ellenkező esetben pótdíjat kell az autósnak fizetnie - figyelmeztet az e-autopalyamatrica.hu portál.

 

 

Érdemes tudni, hogy az e-matricát minden esetben a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni, azonban ha az úthasználó 60
percen belül észreveszi, hogy e-matrica nélkül használja az adott utat, még megvásárolhatja az arra szóló jogosultságot, és így elkerülheti a pótdíjfizetést. A kellemetlenségek elkerülése érdekében vásárláskor, még a fizetés előtt ellenőrizni szükséges a megadott rendszámot, felségjelet, járműkategóriát és az érvényességiidőt.
 Kevesen tudják, hogy nem csak az e-matricák ára nőtt idén - inflációkövető mértékben - 3,9%-kal, hanem a pótdíjaké és a
pótdíjkülönbözeté is. Mostantól minden év elején az előző évi augusztusi, a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott éves bázisú, vagyis az előző év augusztusához mért inflációt figyelembe véve fog nőni a matricák ára és a pótdíjak összege.
 Pótdíj és pótdíjkülönbözet Személygépkocsik és kishaszongépjárművek esetén (D1, D2
díjkategória) a büntetés 15 460 Ft, 60 napon túli fizetésnél 61 820 Ft. Buszoknál 69 540 Ft az alapbírság és 60 napon túl fizetés esetén 278 140 Ft fizetendő. Pótdíjkülönbözetet kell leróni, ha a gépjárműre a szükségesnél alacsonyabb díjkategóriás jogosultságotvásároltak. A személygépkocsik pótdíjkülönbözete 7 790 Ft, 60 napontúl 31 170 Ft.
 Az idén megváltott éves országos és megyei jogosultságok 2022.január 31-ig érvényesek.

MTI OTS