Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Agárszerű krokodilok és nyúlméretű elefántok színesítették az ősi állatvilágot

Agárszerű krokodilok és nyúlméretű elefántok színesítették az ősi állatvilágot Agárszerű krokodilok és nyúlméretű elefántok színesítették az ősi állatvilágot

Krokodilok, amelyek egy agár gyorsaságával közlekedtek, elefántok, amelyek akkorák voltak, mint egy nyúl, és bálnák, amelyek négy lábon jártak a szárazföldön – napjaink ikonikus állatai meglepő, nem ritkán sokkoló múlttal rendelkeznek. Tudósok egy csoportja a legújabb DNS technológiákat bevetve utazott vissza különböző állatok múltjába, majd modellezte azokat a legmodernebb 3D megoldásokkal. Az eredményt nálunk a Viasat Nature Amikor a bálnák jártak című kétrészes dokumentumfilmje mutatja, február 14-én és 21-én 13 órától.

 

A tudósok ma már nem csupán fosszíliák alapján, hanem a legújabb kutatási módszerek segítségével, például DNS-elemzéssel is vissza tudják követni az állatok evolúcióját. A DNS-technológiával fel lehet mérni az állatokon végbement változás mértékét, illetve a folyamat lezajlásának időintervallumát – ehhez az élő fajokból kell kinyerni a DNS-mintát. A modern 3D-modellezés segítségével pedig akár „újra is tudják éleszteni” a kihalt fajokat.

Agárszerű krokodil

230 millió évvel ezelőtt, a triász korban élő első krokodilok (poposzauruszok) mindent megtettek annak érdekében, hogy úgy nézzenek ki, mint a dinoszauruszok: két lábon jártak, vadak és gyorsak voltak. De nem annyira gyorsak, mint a krokodilok legrégebbi ősei, a sphenosuchiák – azok a kisnövésű, hosszúkás testű, négy lábon járó lények, amelyek alkatra és fürgeségre leginkább a mai agarakhoz hasonlítottak.

Nyúlméretű elefánt

Több tízmillió évig úgy gondolták, hogy az elefántok valódi őseinek fosszíliái eltűntek a Föld színéről, azonban az 1990-es években egy francia tudóscsoport egy marokkói foszfátbányában egy kutya, majd egy nyúl méretű ősmaradványra bukkant. A vizsgálatok alatt pedig nagyon érdekes felfedezésre jutottak: a leletek fogazata elefántfogsorok apró másainak tűnt, a további tanulmányozás pedig bebizonyította, hogy az elefánt legrégebbi őse mindössze nyúlméretű volt.

Az evolúció furcsa játékot űzött az állatvilággal: a dinoszauruszokból madarak lettek, a bálnák pedig… Nos, róluk egészen a közelmúltig nem sokat tudtunk, aztán nemrégiben kiderült, hogy négy lábon járó szárazföldi állatok voltak – őket is mutatja a Viasat Nature dokumentumműsora, az Amikor a bálnák jártak.

Forrás:Viasat Nature