Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A kiselefánt fiú, és most keresnek neki nevet

A kiselefánt fiú, és most keresnek neki nevet

Mától jövő szerdáig lehet szavazni a kiselefánt nevére a Budapesti Állatkert honlapján. A voksolás eredményét jövő csütörtökön teszik majd közzé.

 

 

Az elefántborjú – akiről már azt is tudni, hogy kisfiú – azonnal a közönség elsőszámú kedvencévé vált. A Fővárosi Állat- és Növénykert a nagyközönség segítségét kéri az április 24-én született, fiúnak bizonyult kiselefánt nevének kiválasztásában. A városligeti intézmény honlapján három előzetesen kiválasztott, „előzsűrizett” névre lehet szavazni mától egészen jövő szerdáig, május 12-e éjfélig.

A voksolás eredményét a rákövetkező napon, azaz jövő csütörtökön hirdetik majd ki. A három szavazásra bocsátott név a következő:

• Artur – kelta-angol eredetű név (magyarosan Artúr, angolosan Arthur);

• Huba – magyar eredetű név (aminek esetleg szláv gyökerei is lehetnek);

• Samu / Shamu – magyarosan a Sámuel önállósult magyar beceneve, de Indiában és a KözelKeleten is előfordul névként (Shamu latin betűs átírással), amely jelentését tekintve eredetileg az északi irányra, illetve a türelemre utal.

Az állatok, így az elefántok névadásával kapcsolatban is többféle hagyomány létezik a Budapesti Állatkertben. Ezek egyike, hogy sok állatnál a kicsik nevének kezdőbetűje megegyezik az anyaállatéval. Az előző két kiselefánt esetében is ezt a gyakorlatot követték, de az állatkerti szakemberek most arra jutottak, hogy nem ragaszkodnak az A betűs nevekhez. A budapesti elefántoknál ugyanis már az anyuka (Angele), az apuka (Assam) és a nagytesó (Arun) neve is ezzel a betűvel kezdődik. Így a most szavazásra bocsátott nevek között is csak egy A betűs akad, s annak a hangzása is jól megkülönböztethető a többitől. Ez igen fontos szempont, hiszen a gondozók az állatokat hívónevükön szólítják meg, és ha a nevek túlságosan hasonlók, az állatok esetleg eltéveszthetik, hogy róluk, vagy valamelyik társukról van-e szó. 

Itt lehet szavazni a kiselefánt nevére: https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/itt-lehet-szavazni-az-aprilisban-szuletett-kiselefant-nevere

Forrás:zoobudapest.com