Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Archív fotósorozatot indít a Közlekedési Múzeum

 Archív fotósorozatot indít a Közlekedési Múzeum

Új, közlekedési témájú archív fotó- és dokumentum sorozatot indított június 3-án, csütörtökön a Közlekedési Múzeum a közösségi média felületein. A friss összeállításban minden héten kedden és csütörtökön eredeti levéltári felvételeket oszt meg a nagyközönséggel a gyűjteményeiből.

 

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum számára kiemelten fontos, hogy a gyűjteményeiben levő rendkívül értékes közlekedéstörténeti fotó- térkép és egyéb dokumentum anyagból minél többet megosszon a közönséggel. Ezért jövő héttől minden héten kétszer, egy-egy különleges archív fotóval, plakáttal vagy dokumentummal és a hozzájuk kapcsolódó történettel jelentkezik a múzeum. Ezek a képek bemutatják  Budapest és más nagyvárosok közlekedését, a magyar vasút történetét, és egyéb hazai közlekedéshez kapcsolódó eseményekről készült képekkel is jelentkezik a közösségi média felületein a múzeum, izgalmas csemegét szolgáltatva ezáltal a vasútbarátoknak és a múltidézés kedvelőinek. Ezen kívül helyet kapnak a közlekedéstörténet szempontjából jelentős évfordulók is, amelyekről szintén rendszeresen megemlékeznek.
 A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum archívuma folyamatosan dolgozza fel a már meglévő és beérkező anyagait. Az archívumi gyűjtemények összesen 2500 polcfolyóméternyi anyaggal rendelkeznek, az Ipartörténeti- és a Közlekedéstörténeti Térképgyűjtemény, a Plakátgyűjtemény, a Történet Képeslapgyűjtemény és különböző fényképgyűjtemények összesen több százezer anyagot foglalnak magukba.  A Múzeum a már a kezdetektől gyűjtötte a felvételeket, ezek közül többet neves fényképészek készítettek, köztük Klösz György a magyarországi városfotózás egyik kiváló alakja, vagy Erdélyi Mór az 1900-as Párizsi Világkiállításon aranyérmet szerző fotográfus, de Eötvös Loránd hagyatékának és fotóinak egy része is a múzeum gyűjteményébe került.
 A Közlekedési Múzeum archívuma és könyvtára a pandémiás helyzet elmúltával ismét szabadon látogatható lesz július 15-től, illetve a kép- és dokumentumgyűjtemény is ingyenesen hozzáférhető.
 További részletekért érdemes ellátogatni a kozlekedesimuzeum.hu/hu/kutatoszolgalat/archivum honlapra, a fotósorozat és az izgalmas történetekért pedig követni a  Közlekedési Múzeumot a Facebookon (Közlekedési Múzeum) és az Instagramon (@kozlekedesimuzeum)!

OTS MTI