Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Idén is kétszer lesz lemezboltok napja

Idén is kétszer lesz lemezboltok napja

Idén újra kétszer lesz lemezboltok napja (Record Store Day). Világszerte és Magyarországon is különleges megjelenésekkel várják a hanghordozók rajongóit június 12-én és július 17-én. A nemzetközi rendezvény idei nagykövete Noel Gallagher, az Oasis volt gitárosa.

 

 

    Az RSD-t vtizennegyedik alkalommal tartják meg, harminc ország mintegy ezer boltjában. A koronavírus miatt tavaly változott a formátum: a korábbi, tradicionális lemezbolti koncertekkel és eseményekkel szemben, a szociális távolságtartást szem előtt tartva inkább a kiadványokra és azok beszerzésére fókuszáló úgynevezett RSD Dropsokat hoztak létre - közölték a magyar szervezők szerdán az MTI-vel.
    Az idei első "dropon", június 12-én szombaton a fővárosban a Wave, a Musicland, a Deep és az MG Records, vidéken a dunaújvárosi 777 Zenebolt működik ezen a napon extra nyitvatartással.
    Amerikában, Európában, Japánban, de Magyarországon is jelennek meg a lemezboltok napjára korlátozott példányban különleges kis- és nagylemezek. Megvásárolható lesz többek között Amy Winehouse remixalbuma színes vinylen, Lady Gaga Chromatica című anyagának deluxe LP kiadása, Matt Bellamy (Muse) szólólemeze, valamint különlegességek Prince-től, a Rolling Stonestól, Björktól, St. Vincenttől, a Metallicától, a Fontaines DC-től, a Cure-tól vagy az Elasticától.
    A június 12-i időpontra három hazai előadó kiadványa lesz beszerezhető a lemezboltokban: a Hangmás Rest in Parties 2007-2013 című válogatásanyaga limitált példányszámú vinylen jelenik meg és vásárolható meg a Musiclandben és Wave-ben. Egy három felvételt tartalmazó magnókazetta formájában jelenik meg Hajós Kristóf, az Unbending Trees egykori frontembere anyaga, a Dancing to Sirens. A harmadik hazai RSD-megjelenés július 17-én lesz, a budapesti rhythm 'n' grunge zenekar, az Eilema Attracted to Light című nagylemeze kazettán is kijön. A Klinik kiadó egy remixkazettával (Finely Chopped vol. 1) készül, mások mellett Anton Vezuv, Jakab Péter, a Realistic Crew és a Jazzékiel dalaival.
    A nehézségekkel küszködő független lemezboltok fennmaradása érdekében 2007 óta rendezik meg a Record Store Dayt. A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult. Magyarországról először 2010-ben a Wave és a Musicland lemezbolt csatlakozott a kezdeményezéshez.
    Kapcsolódik a Record Store Day-hez a járvány után először megszervezett Budapesti Lemezbörze is, amelyet június 13-án vasárnap tartanak az ELTE Gömb Aulájában. Belépés csak védettségi igazolvánnyal vagy EESZT (QR kódos) mobil alkalmazással.
    A lemezboltok napja idei nagykövete Noel Gallagher gitáros, énekes, dalszerző. Az Oasis egykori tagja a Record Store Day történetében o
lyan legendák sorába lép a nagyköveti tisztségben, mint Josh Homme, Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Dave Grohl, a Metallica, St. Vincent vagy a Pearl Jam.

MTI