Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csütörtöktől sorra nyitnak a szentendrei múzeumok

Csütörtöktől sorra nyitnak a szentendrei múzeumok

Csütörtöktől sorra nyitnak az idén 70 éves szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) múzeumai: a  Vajda Lajos Múzeumban Balogh László festőművész kiállításával és a Barcsay-díjasok tárlatával várják a közönséget, a Kovács Margit Kerámiamúzeumban pedig ismét látható lesz a művész Úttörő-kútja.

 

 

    Az idén 91 éves Balogh László festőművész Az érzések geometriája című kiállítását a Vajda Múzeum IKON kiállítóterében láthatja csütörtöktől a közönség. A művek jelentős része a centrum gyűjteményéből való, az utóbbi évek alkotásai pedig a művész műterméből érkeztek.
    Az FMC szerdai sajtótájékoztatóján Prosek Zoltán igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az intézmény különleges kísérletbe kezdett a for profit IKON kiállítóterem üzemeltetésével. A megújított kiállítótér rendszeres bemutatkozási lehetőséget biztosít a helyi és a városhoz kötődő művészek számára, akiket professzionális keretek között képviselnek Magyarországon és külföldön is.
    Szintén csütörtökön nyílik meg a Vajda Múzeumban a Barcsay-díjasok kiállítása, amely a 2019-es és 2020-as év díjazottjainak munkáiból nyújt válogatást.
    Csütörtökön nyit ki a Kovács Margit Kerámiamúzeum is, ahol újra látható lesz Kovács Margit nevezetes kútja az Úttörő és Ifjúsági Állami Áruház előcsarnokából. A többszörös költöztetésen, állagromláson átesett medence restaurálás után került az állandó kiállításba.
    Kigyós Fruzsina, az FMC képzőművészeti osztályának vezetője elmondta, hogy a Ferenczy Múzeum június 19-től várja a közönséget a Kincskeresés, kaland, tudomány - Közösségi régészeti projektek Pest megyében című kiállítással, amelyen 12 év gazdag anyagából adnak áttekintést.
    Június 26-án, a Múzeumok éjszakáján nyílik meg a MűvészetMalomban a kortárs magyar képzőművészet élvonalába tartozó, nemzetközi szinten is elismert, Düsseldorfban élő Csákány István A kalapács álma című kiállítása, de irodalmi beszélgetéssel, régészeti előadással, tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és a Vajda Lajos Stúdióhoz (VLS) kapcsolódó tematikus sétákkal is készülnek.
    Kigyós Fruzsina gyűjteményi szenzációnak nevezte azt a kiállítást, amely július 1-jétől látható a Kmetty Múzeumban. Mint rámutatott, A Bródy Vera és barátai - Adományok két párizsi magángyűjteményből című tárlat előzménye egy 2016-ban kezdődött ajándékozási folyamat, amelynek során több részletben került az FMC-hez Bálint Endre, Ország Lili és Lucien Hervé számos alkotása. Az anyag legnagyobb része a Párizsban élő Bródy Vera gyűjteményéből érkezett, kisebb hányada egy párizsi magángyűjtő adománya.
    Július 14-én az IKON Kiállítótérben Haász István Nagyítás című kiállításával folytatódik a helyi és a városhoz kötődő művészeket bemutató sorozat.
    Az FMC osztályvezetője kitért arra is, hogy az intézmény június 21-én útjára indítja a múzeumi művésztelepet, amelyre nyolc alkotót hív meg minden évben.
    A szerdai sajtótájékoztatón Prosek Zoltán arról is beszélt, hogy az elmúlt egy év lehetőséget adott arra, hogy átgondolják az intézmény struktúráját, és ennek eredményeként alkották meg a következő évekre is vonatkozó terveket, koncepciókat.
    Az igazgató elmondta, hogy a nyílászárók beépítésével idén nyáron megkezdik a MűvészetMalom húsz éve befejezetlen középső szárnyának felújítását, és a remények szerint kormányzati segítséggel az év második felében befejeződik a teljes felújítás.
    A tervek szerint szeptemberben a Fő téri Kmetty Múzeum épületébe költözik a Barcsay Múzeum, amely ezzel a város központi helyére kerül. A Népművészetek Háza épületének felújítását jövő évben szeretnék elkezdeni pályázati forrásból, az épületben elsősorban helytörténeti kiállítások kapnak majd helyet.
    A Czóbel Múzeum kiállítóterében Czóbel Béla és Modok Mária alkotásaiból rendeznek kiállítást, és az elképzelések szerint a későbbiekben Czóbel és kortársai műveit mutatják majd be.
    A 70. születésnapját idén ünneplő Ferenczy Múzeum sajtótájékoztatóján Fülöp Zsolt polgármester emlékeztetett arra, hogy az intézmény küldetése "megőrizve ápolni és népszerűsíteni", aminek megvalósításához szabadság, kreativitás és együttműködés szükséges.

MTI

Címkék