Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az óriásvidra család az állatkerti látványetetések sztárja

Az óriásvidra család az állatkerti látványetetések sztárja

A Budapesti Állatkert négy óriásvidrája, köztük a két nyolchónapos kölyök minden délben megmutatja a látogatóknak játékosságát és akrobatikus képességét. Az óriásvidrák mellett több más állatnál, így az oroszlánfókáknál, az elefántoknál, a sörényes hangyászoknál és a gorilláknál is tartanak látványetetéseket, tréningeket, élményprogramokat.

 

 

A Dél-Amerikában őshonos, ritka és veszélyeztetett óriásvidrákat a hazai állatkertek közül egyedül a Budapesti Állatkertben mutatják be. Itt viszont egy egész család látható, hiszen a múlt év októberében kölykök is születtek. A fiatalok, Bahia és Manú azóta sokat nőttek, így méretben már alig maradnak el szüleiktől, Cumanától és Madiditől.

Az „Óriásvidrák birodalma” című látványetetés csak egy a „Légy ott!” élményprogramok sorában. Hiszen az Állatkert délelőtt 10-től délután fél 5-ig szinte minden egész és félórában kínál valamilyen érdekes közönségprogramot, a fóka-mókától a ragadozók látványetetésén és a gorillák ebédjén át egészen az elefántiskoláig.

Az idén 155 éves Fővárosi Állat- és Növénykertben a vidrák a legrégebbi idők óta tartott állatok közé tartoznak, hiszen már az 1866-os megnyitás előtti évben, 1865-ben, a még csak épülő Állatkertbe szánt, ideiglenes helyen tartott állatok között is volt egy dajkakutyával felnevelt vidrakölyök. A kert történetének nagy részében persze a vidrákat a Magyarországon is honos eurázsiai vidrák (Lutra lutra) képviselték. Az idők során foglalkoztak ázsiai kiskarmú vidrákkal (Amblonyx cinereus) is. A most is látható, délamerikai óriásvidrákat (Pteronura brasiliensis) 2014 óta mutatják be Budapesten.

Azóta az Állatkert nemcsak e veszélyeztetett faj állatkerti szaporításában vett részt sikeresen, hanem az egyik budapesti óriásvidra 2019-ben egy visszatelepítési program részvevője lett Argentína egy olyan élőhelyén, ahol a helyi természetvédők állatkerti születésű állatok visszavadításával igyekeznek az onnan évtizedekkel ezelőtt eltűnt óriásvidrákat visszatelepíteni.

Mi is készítettünk egy kisfilmet és fotókat a Budapesti Állatkertben :) Regeteg látnivalóval és élmények sokaságával készül a nyárra az Állatkert!