Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Chris Hemsworth rajong a cápákért

Chris Hemsworth rajong a cápákért Chris Hemsworth rajong a cápákért

 A mohónak és vérszomjasnak tartott cápáknak valóban van egy rejtett, szelíd arca is? Hogyan zajlik egy igazi cápatámadás? A valóság tényleg ijesztőbb, mint a hollywoodi filmek? - A National Geographic Wild képernyőjén idén júliusban is az uszonyoké és az állkapcsoké a főszerep! - Egész júliusban ismét Cápafesztivál a National Geographic Wild képernyőjén! Az izgalmas tematikus műsorfolyam 28 órányi premierrel és a legnépszerűbb korábbi alkotások ismétlésével avatja be a nézőket a legismertebb és a legrejtőzködött fajok életébe. Az összeállítás egy igazi kuriózummal rajtol: a Chris Hemsworth-el készült dokumentumfilmmel, ugyanis a világhírű színész szívügye a cápák védelme.

 

 

A legrettegettebb tengeri ragadozók viselkedésébe és anatómiájába beavató műsorfolyam, a Cápafesztivál, egy igazi különlegességgel indít, a Chris Hemsworth: Cápák tengerpartja dokumentumfilmmel július 03-án, 18:00 órakor. Chris Hemsworth nemcsak filmbeli alakításairól híres - Thor szerepében lett világszerte ismert -, de arról is, hogy ezer szállal kötődik a cápákhoz. A gyerekkorát is a közelükben töltötte, most pedig egyenesen a "szájukban" lakik: szenvedélyes szörfös lévén Új Dél-Wales-ben választott otthont magának, kőhajításnyira a világ egyik "cápafővárosának" tartott
Byron Bay-től.
  A film a világhírű ausztrál színészt követi nyomon, amint megpróbál személyesen választ találni a sokakat érdeklő - és ökológiai szempontból is rendkívül fontos - kérdésre: Hogyan élhetünk együtt harmonikusan, hosszú távon is fenntarthatóan a cápákkal?

A látványos filmben Hemsworth búvárruhát öltve a neve cápakutatóhoz és természetvédőhöz, Valerie Taylorhoz csatlakozik, aki magával viszi a mélység legendás vadászai közé: megismerteti vele a dajkacápákat azok minden csodálni- és félnivaló tulajdonságával együtt, valamint tudóstársaival olyan módszereket és technológiákat is megmutat neki, melyektől a tragikus kimenetelű cápatámadások számának csökkenését várják kifejlesztőik.

Sajnos azonban szép számmal akadnak olyan szörfösök és fürdőzők, akiken már nem segítenek ezek a jövőbeli technológiák: A Cápatámadás: A Paige Winter sztori c. film egy fiatal lányról szól, aki, bár maradandó sérüléseket szenvedett egy cápatámadás során, mára elkötelezett természetvédővé - sőt, a cápák szószólójává vált.


A Cápa-dossziék c. sorozatban pedig rémisztő cápatámadásoknak és lenyűgöző, ritkán látott viselkedési formáknak egyaránt tanúi lehetünk. Ezeket a filmeket elnézve minden korábbinál erősebbé válik bennünk a meggyőződés: a cápák esetében egy olyan kivételes, az élőhelyéhez tökéletesen alkalmazkodott állatcsoportról van szó, melyet hatalmas élmény közelről tanulmányozni - de kizárólag csak üvegfalon vagy televízión keresztül…
 "A tenger mélyén olyan sok titok lapul, hogy még a 9. Cápafesztivál filmjeinek és tudósainak is van mit felfedezniük! - mondta Janet Vissering, a National Geographic Partners alelnöke. "Mint minden évben, ezúttal is neves cápakutatók és tengerbiológusok tárják elénk a legújabb tudományos eredményeket, valamint a cápák viselkedésével kapcsolatos legmeglepőbb, legsokkolóbb felismeréseket. Így egyet megígérhetek: Uszony-atosan jó filmekkel várjuk a nézőket!"
 A műsorfolyam premierjei közül érdemes még kiemelni a mind gyakoribbá váló cápatámadások okai után nyomozó Cápák a strandon legújabb epizódjait; a Föld két ikonikus ragadozója által vívott ádáz - a tudósokat is megdöbbentő hevességű - csatákat elénk táró Cápák a krokodilok ellen c. természetfilmet; a tengeri ragadozók társas viselkedését és egyedek közötti kooperációját bemutató Cápák: Csapatban könnyebb c. alkotást; valamint az Embergyűlölő cápa? c. műsort, mely egy ausztráliai támadássorozat elkövetőjét igyekszik beazonosítani.


 A Cápafesztivál egyik legfontosabb célja a cápákkal kapcsolatos legújabb tapasztalatok és kutatási eredmények hiteles, közérthető bemutatása, így a szemtanúkon és túlélőkön kívül számos neves tudós is megszólal a műsorfolyamban. Közéjük tartozik többek között:
     -    Dr. Mike Heithaus tengeri ökológus (Cápatámadás: A Paige Winter sztori és Cápák a krokodilok ellen)
     -    Laura Garcia Barcia természetvédelmi biológus (Cápatámadás: A Paige Winter sztori)
     -    Melissa Cristina Márquez tengerbiológus (Cápa-dossziék)
     -    Carlee Jackson természetvédő, cápa- és tengeriteknős-kutató (Cápa-dossziék)
     -    Alison Towner tengerbiológus (Cápa-dossziék)
     -    Sophumelela Qoma projektvezető, az Oceans Research Foundation munkatársa (Cápa-dossziék)
     -    Dr. Stephen Kajiura biológus, a Florida Atlantic University professzora (Cápák a strandon)

 Chris Hemsworth: Cápák tengerpartja, Július 3-án, szombaton 18.00-kor. Új epizódok premierje júliusban minden szombaton és vasárnap 18.00-tól!