Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kétszáz hagyományőrző idézi fel a gyulai vár 1566-os török ostromát a hétvégén

Kétszáz hagyományőrző idézi fel a gyulai vár 1566-os török ostromát a hétvégén

Tizennégy hagyományőrző egyesület mintegy kétszáz tagja idézi fel a gyulai vár 1566-os török ostromát a Gyulai Végvári Napokon július 30. és augusztus 1. 

 

 

 

    A hétvégén, a harci jelenetek újra játszása mellett, idén is felidézik a török kori Gyula hangulatát - írják a közleményben. A látogatók benézhetnek a vár tövében táborozó hagyományőrző egyesületek sátraiba, megismerhetik hogyan öltöztek, mit ettek, és éltek közel ötszáz éve. A hagyományőrző csoportok látványos fáklyás felvonulást tartanak, hadijátékot játszanak csatajelenetekkel, várostrommal; zenélnek, korhű kellékekkel bemutatják a tábori életet, a török hódoltság meséit és a korabeli mesterségeket.
    1566 nyarán mintegy 30 ezer fős oszmán sereg ostromolta a mintegy 2600 keresztény katona védte gyulai várat. A magyar hadtörténetben példátlanul hosszúra nyúlt ostromnak Kerecsényi László várkapitány és Pertev pasa, Szulejmán sógora megállapodása vetett véget: a várbeli készletek fogyása és a kitörő vérhas járvány miatt, szabad elvonulás fejében adta át a várat a magyar hadvezér. A törökök azonban megtámadták a kivonuló sereget, az emberek többségét megölték vagy fogságba hurcolták. Kerecsényit láncra verték, előbb a szigetvári török táborba, majd Nándorfehérvárra vitték, ahol kegyetlenül megkínozták és néhány hónapnyi rabság és kiszabadításának eredménytelen kísérletei után végül kivégezték.
    Bár a maga korában Kerecsényi tette árulásnak számított, a történettudomány ma már másként tekint rá.
    Az ingyenes programsorozaton a többi között bemutatót tart Mónus József történelmi cél- és harci távlövő íjász, többszörös világbajnok, Hunyadi Mátyás korának kultúráját és hadtörténetét pedig a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság mutatja be.

    A Gyulai Végvári Napok részletes programja megtalálható a www.gyulavara.hu és a www.gyulakult.hu oldalakon.

MTI

Címkék