Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Török Ádám és barátai a Pólus Mozi Rock Klubjában

Török Ádám és barátai a Pólus Mozi Rock Klubjában

A Pólus Rock Klub szeptember 17-én a hazai blues és progresszív rock úttörője, Török Ádám és Barátai koncertje, amelyen a meghívott vendégekkel közösen idézik meg a több mint 50 éve alakult, legendás Mini együttes legnépszerűbb dalait, és a nagy sikerű „Bartók On Rock” lemez crossover szerzeményeit.

A Pólus Mozi nagytermében rendezett kétórás élőkoncertet különleges archív filmrészletek színesítik az egykori Mini koncertekről. A Mini-slágerek – mint a Kolduskirály, Kell a barátság, Funky Night, Zene él tovább, Drága Ifipark, Hívj fel, Gőzhajó, Kereszteslovag, Vissza a városba, vagy az Asztalhoz leültem – mellett különlegesen áthangszerelt Bartók-művek is felcsendülnek a nagy sikerű „Bartók On Rock” crossover lemezről. A koncerten közreműködő zenészek: Török Ádám (fuvola, ének), Németh Károly (billentyű), Fehér Ádám (gitár), Török Péter (basszusgitár), Pfeiler Ferenc (dobok), Berec András (percussion), meghívott sztárvendégek: Papp Gyula (zongora, orgona, vokál), Kézdy Luca (hegedű), az est házigazdája Gerebics Sándor filmrendező, rádiós műsorvezető. Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Török Ádám korunk egyik legjobb rock-blues fuvolistája, énekese, dal- és szövegírója, zenei szervezője, a műfaj hazai ősmotorja és kiemelkedő egyénisége. 52 éve tartó pályafutása során több mint 9000 koncertje volt itthon és külföldön, a színpadon töltött évek során több mint 5 millióan hallgatták és élvezték legsikeresebb dalait szerte Magyarországon, valamint a Felvidéken és Erdélyben, Svájcban, Lengyelországban, de megfordult az Egyesület Államok, Svájc, Lengyelország, Kanada, Ausztria és Olaszország színpadjain is. Amerikában, a Függetlenség Napján 400 ezer ember előtt játszott, a magyar Woodstocknak számító Tabánnál pedig 70 ezres tömeg hallgatta.

Világszerte elismert munkásságáért többek között Máté Péter-díjat, Blues-patika életműdíjat és eMeRTon-díjat is kapott, a Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje. Beválasztották a világ 12 legjobb rockfuvolása közé, a Mini zenekarral pedig láthattuk minden idők legjobb magyar rocklemezeit és zenekarait gyűjtő listán és a világ 1000 legjobb dala között is. 2021 tavaszán a Fonogram – Magyar Zenei Díj életműdíjával ismerték el generációkon átívelő munkásságát.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az I. kerületben a magyar rock történetének három kultikus helyén is házigazda lehettem, és hozzájárulhattam ezek hírnevéhez” - nyilatkozta egy interjúban, utalva a kultikus Bem rakpartra, az Ifjúsági Parkra, a Tabánra. A stílus szinte minden fontos hazai eseményének részese volt, pályafutása alatt együtt zenélt vagy koncertezett a magyar rocktörténelem nagyjaival (például Tátrai Tibor, Babos Gyula, Orszáczky Miklós, Pataki László, Deák Bill Gyula, Németh Alajos, Papp Gyula, Charlie) és külföldi legendákkal is, mint B. B. King, Billy Cobham, Tom Beck, B. Pilleri. Életműve bizonyítja, hogy szövegei, előadói stílusa, zenei ötletei, a közönség szeretete és a benne élő, szűnni nem akaró zenei őstűz nem csak saját korosztályára, de a mai huszonévesekre is nagy hatással van.

A Pólus Moziban szeptember 17-én 19:00 órától kezdőd koncertre jegyek kaphatók a helyszínen és a mozi honlapján. Részletek: https://poluscentermozi.hu

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/1056442881427472