Kávéházak Éjszakája Budapest mellett Veszprémben is

Idén Budapest mellett Veszprém is házigazdája a Kávéházak Éjszakája rendezvénysorozatnak. Veszprémben szeptember 25-26. között tizenhárom helyszínen ötven program várja idén az érdeklődőket, a fővárosban október 9-10 között pedig harminc kávéházában mintegy hetven ingyenes programmal készülnek a szervezők.

 

 

A két várost és két hétvégét magába foglaló rendezvénysorozaton zenei koncertek, könyvbemutatók, irodalmi beszélgetések és dedikálások, gyerekprogramok és kávészakmai, illetve kóstolóprogramok lesznek – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.
A Balaton Európa Kulturális Főváros 2023-hoz kapcsolódva Veszprémben Hobo József Attila-estjét és Karinthy Kabarét is láthat a közönség. A Kávé és Teaház az Íródeákhoz szeptember 26-án Pilinszky-udvarrá alakul, ahol fellép Turek Miklós, a Kosbor együttes és egy kiállítás is megemlékezik Pilinszky János születésének 100. évfordulójáról.
Gerendás Péter az Incognitóban fog zenélni, a Papírkutyában Saiid lép fel. A helyi művészek közül fellép a Ethnokor a Tizen1 előtt, a Latin Formáció a Maricában vagy Bakos Árpád és barátai a Historia Hangvillában.
A Kávéházak Éjszakája Budapest keretében húsz dzsesszkoncert élvezhető. David Yengibarian két helyszínen is fellép, Arif Erdem Ocak több százéves török dallamai a Zsivágóban hallhatóak, Gerendás Péter koncertlemezt rögzít, az IF Kávéházban Neumann Balázs triója és a brazil Sulamerijazz is ott lesz.
Szintén a fővárosban készülő regényéből olvas fel Frei Tamás, találkozni lehet Kepes Andrással és vendégeivel. A történelem iránt érdeklődők a Nemzeti Emlékbizottság Magyar Hősök című kötetével találkozhatnak, amely a pápának adott ajándékok egyike volt. A Scruton Közösségi Térben több tematikus beszélgetést rendeznek, ezeket Turek Miklós Faludy monodrámája zárja. Lesznek gyerekeknek és kamaszoknak szóló könyvbemutatók is.
A programok sorában számos baristabemutató és kóstoló program is szerepel a város különböző pontjain. Belekóstolhatunk a Kaffeine és Tamp and Pool kávéiba, a Horizont Café válogatásaiba és a szeptember berobbanó, a Millenáris Szélkapuban található Nor/ma Grand kávékülönlegességeibe. Szintén kávés programokkal várja a látogatókat a BruBeri, a Cosy, a Cafe Frei és a Kávétársaság, a Három Hollóban szakmai beszélgetés lesz a kávézók jövőjéről. Az Asztalkában, a Művészben és a Smúzban gyerekirodalmi programok fogadják a családokat.
„A tradicionálisan erős magyar kávéházi kultúra és általában véve a kultúra kohéziós erejének megmutatása mellett célunk, hogy rávilágítsunk arra, hogy a közösségben való élet boldogabbá tesz, a barátok között eltöltött minőségi idő, akár egy csésze kávé mellett a legértékesebb lehet az életünkben” – idézte a közlemény Serfőző Krisztina főszervezőt.
A helyszínek befogadóképessége korlátozott, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Egyes programok esetében regisztrációt kérnek a helyszínek. Részletes programok a www.kavehazakejszakaja.hu oldalon találhatók.

MTI