Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Free jazz, afrikai és ázsiai zenei elemek a Jü új lemezén

Free jazz, afrikai és ázsiai zenei elemek a Jü új lemezén

Különleges hangzású lemezzel jelentkezett a budapesti bázisú Jü zenekar, amely a következő hetekben az A38 hajón és a Trafóban is bemutatja friss anyagát.

 

 

    Az instrumentális albumra a meghökkentő hatások, a szokatlan hangszerelések is jellemzők. A Jü hangzásában egyesül a rock intenzitása, a free dzsessz szabadsága, az ambient hipnotikus hatása, és az afrikai zenék komplex, zsigeri ritmikája - áll az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.
    A Jü tagjai (Halmos András - dob, Hock Ernő - basszusgitár, Mészáros Ádám - gitár) olyan formációkból ismertek, mint a Péterfy Bori & Love Band, a Qualitons, a Zuboly, az Erik Sumo Band, a Dresch Quartet vagy a Gadó Gábor Quintet. A trió számos nemzetközi klubban és fesztiválon megfordult már.
    A Rarenoise Records gondozásában megjelenő új anyagra két vendégelőadóval bővültek: Győrfi Dóra énekes a Jáva szigetén tradicionális gamelán és wayang együttesek tagja, Bolcsó Bálint pedig kísérleti elektronikus zenész.
    "Addig játsszuk, bontogatjuk a hozott témákat, amíg formát, struktúrát találunk nekik. Elsősorban zenei hatásokban gondolkodunk: általában azok az élmények tudnak inspirálóak lenni, amelyekben nem a hagyományos zenei idiómák működnek. Ezekre a legjobb példák a nem nyugati népzenék, amelyekből általában merítünk. Az új lemez esetében leginkább az indonéz gamelán mondható domináns hatásnak" - idézte a közlemény Mészáros Ádámot.
    A gamelán zene mellett a csapat első lemeze, az 2014-ben megjelent Jü Meets Möster című anyagon már feltűnő indiai misztikus dalforma, a bhadzsan énekelt formája is feltűnik.
    A Jü szeptember 26-án az A38-on játszik, az új anyag hivatalos bemutatója pedig november 8-án egy különleges látványvilágú koncerten lesz a Trafóban.

MTI