Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Klein Dávid és Suhajda Szilárd erős akklimatizációs kört teljesített

Klein Dávid és Suhajda Szilárd erős akklimatizációs kört teljesített Klein Dávid és Suhajda Szilárd erős akklimatizációs kört teljesített Klein Dávid és Suhajda Szilárd erős akklimatizációs kört teljesített

"Egy igen erős akklimatizációs kört" sikerült megvalósítania Klein Dávidnak és Suhajda Szilárdnak a Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021 keretében - közölte csapatuk, az Eseményhorizont szombaton.

 

 

   Felidézték, hogy az Eseményhorizont két hegymászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd szeptember elsején indult el Budapestről Nepálba. Az alpinisták célja a Viharok hegyeként is emlegetett Dhaulagiri 8167 méter magas csúcsának elérése volt, oxigénpalack és teherhordók nélkül. A környezettudatos expedíció a sportszerű hegymászás értékeire és a környezetvédelem fontosságára is fel szeretné hívni a figyelmet - emelték ki.
    A hegymászók egy "hosszú és kalandos" felmenetet követően szeptember 14-én érkeztek meg az alaptáborba. Néhány esős napot és havazást követően az időjárás stabilizálódott és szeptember 21-én megkezdték első akklimatizációs körüket. Ekkor 5850 méteren az egyes táborban töltötték az éjszakát, majd 22-én a kettes tábor magasságát 6450 méteren.


    Eredeti tervük az volt, hogy a kettes táborban töltött éjszaka után visszaereszkednek az alaptáborba, de mivel jól érezték magukat és az időjárási körülmények is kedvezőek voltak, ezért még feljebb mentek. Szeptember 23-án már 6870 méteren töltötték az éjszakát. Akklimatizációs körük után szeptember 24-én, pénteken értek vissza az alaptáborba.
    A mászópáros néhány nap pihenést, regenerálódást követően ismét elindul majd felfelé - írta az Eseményhorizont, hozzátéve: még az is lehet, hogy ez "nem egy szimpla akklimatizációs kör" lesz, hanem már csúcsmászás. A következő napok nagy kérdése az időjárás alakulása - jegyezték meg.
    Klein Dávid 2016-ban első magyar mászóként egyedül állt a legveszélyesebb nyolcezres csúcs, a szintén Nepálban található Annapurna csúcsán. 2019-ben Suhajda Szilárd szintén egyedül ért fel, magyarok közül elsőként, a Kína és Pakisztán határán fekvő K2 csúcsára.

MTI