Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Változatos programok a Múzemok őszi fesztiválján

Változatos programok a Múzemok őszi fesztiválján

Komolyzenei koncerteket, történelmi és pszichológiai előadásokat, kreatív festést, filmvetítést, régészeti bemutatót kínálnak a gyulai és békéscsabai kiállítóhelyek a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

 

 

    A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban ásványbörze és ásványékszer-bemutató lesz; egy kreatív foglalkozás során pedig a zene festészetre gyakorolt hatásával foglalkoznak. Az érdeklődők különböző zenei stílusokat "festenek meg": a zenében megjelenő hangzásvilág és dinamika jelenik meg az ecsetmozdulatokban.
    A múzeum Youtube-csatornáján a fesztivál ideje alatt kisfilmet vetítenek, amely betekintést ad régészeik izgalmas munkájába. A nézők a feltárás folyamatán túl az utómunkálatokkal is megismerkedhetnek, a restaurálástól egészen az előkerült leletek kiállításáig.
    A békéscsabai Munkácsy Emlékház épülete ezer szállal kötődik Munkácsy Mihályhoz. Rokonai építtették, ő pedig többször is járt a falai között. Rokonságától a csabai Omaszták vették meg, akiknek családtörténete az egyik legfordulatosabb a helyi famíliák közül. Szalay Ágnes történészoktóber 28-i előadása a Munkácsy Emlékház és az Omaszta család históriáját járja körül.
    Gyula öt kiállítóhelye szeptember 30. és november 1. között 48 programelemet kínál - tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
    A szakember példaként említette azt a Kohán Képtártól induló sétát, amely a művészeti barangolás Gyulán alcímet kapta. Kiemelte Hajtmann Ildikó és Gál Csaba koncertjét, amelyet az Almásy-kastély kápolnájában rendeznek, valamint Szicsek Margit klinikai szakpszichológus előadását a Kohán Képtárban A tudatos élet és a művészet kapcsolata címmel.
    Az Erkel Emlékházban, a "zene házában" Király Domiknik ad szaxofonkoncertet október 22-én.
    Október 23-án filmvetítéssel készülnek a kastélyban: Bubryák István Átkozott nap című filmjét mutatják be az 1956-os gyulai eseményekről. A filmet Sáfár Gyula, a Békés Megyei Levéltár igazgatója vezeti fel - közölte Fekete-Dombi Ildikó.
    A programok között önnön munkájuk bemutatására is szentelnek figyelmet: szeptember 30-án a Kohán Képtár raktárát nyitják meg, hogy elárulják, miként tudnak elhelyezni négyezer képet 75 négyzetméteren.
    A Múzeumok Őszi Fesztiváljának gyulai eseményeit az érdeklődők megtalálják a gyulakult.hu oldalon.
    Csaknem 130 hazai múzeum több mint 600 féle különböző programmal, összesen közel 1200 eseménnyel csatlakozik országszerte szeptember 27. és november 11. között zajló 16. Múzeumok Őszi Fesztiváljához. A programsorozat célja rávilágítani, hogy a múzeumok milyen sokrétűen tudnak hozzájárulni a harmonikus élethez, a testi és a szellemi jólléthez.
    Idén fontos célkitűzése az eseménynek az is, hogy támogassa a belföldi turizmust, és felhívja a kikapcsolódni, feltöltődni vágyó kultúrakedvelők figyelmét arra, hogy az őszi időszakban is remek programokat és lehetőségeket kínálnak a múzeumok.

MTI