Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Itáliai utazás - Olasz filmek az Urániában

Itáliai utazás - Olasz filmek az Urániában

Tizenkét filmmel folytatódik idén az Uránia Nemzeti Filmszínház Itáliai utazás című vetítéssorozata, amely február 14-től június végéig az olasz tájakhoz, városokhoz kötődő, új és klasszikus játékfilmeket mutat be a Budapesti Olasz Kultúrintézet együttműködésével.

 

 

    A sorozat negyedik évadának programja ezúttal nyolc régiót érint, és elsősorban közép- és dél-olasz helyszínek köré szerveződik. Hangsúlyos szerephez jut az alkotásokban Róma és környéke, fontos filmek érintik Toszkánát, Emilia-Romagnát és Abruzzót, de az Uránia nézői megismerhetik a délebbi tartományokat: Campaniát, Basilicatát, Pugliát és Szicíliát is - közölte az MTI-vel az Uránia Nemzeti Filmszínház.
    Mint a közlemény kiemeli, a 2022-es válogatást több évforduló is befolyásolta. Idén Pier Paolo Pasolini születésének századik évfordulójáról emlékeznek meg egy születésnapjához közeli vetítéssel, amelyen a Mamma Róma című klasszikus kerül mozivászonra. A legendás színésznőt, Monica Vittit, aki tavaly novemberben töltötte be 90. évét, első nagy sikerével, A kaland című Antonioni-filmmel ünneplik.
    A tavaly elhunyt Lina Wertmüllertől, az első Oscar-jelölt rendezőnőtől Baziliszkuszok című filmjével búcsúzik a sorozat, amely olyan sztárokat vonultat fel, mint Anna Magnani, Elio Germano vagy Toni Servillo.
    Lesznek közönségtalálkozók is: Paolo Genovese és Alberto Rizzi egy-egy új filmjét kíséri el Budapestre. A vetítések előtt az olasz film és kultúra ismerői tartanak bevezetőt, majd a filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.
    A vetítéssorozat teljes programja a http://urania-nf.hu/esemenyek/2022/2022/02/14/italiai-utazas-2022- honlapon érhető el.

MTI

Címkék