Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Új fejlesztésekkel várja a látogatókat a Budakeszi Vadaspark

Új fejlesztésekkel várja a látogatókat a Budakeszi Vadaspark Új fejlesztésekkel várja a látogatókat a Budakeszi Vadaspark

Több új fejlesztéssel - madárröpdékkel, kifutókkal és foglalkoztató térrel - várja a tavaszi kirándulószezon kezdetére látogatóit a Budakeszi Vadaspark.

 

 

    A fejlesztések szerdai átadásán Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára kiemelte: a magyar kormány 2010 után korábban nem látott nagyságrendű turisztikai fejlesztési programot indított a magyar erdőkben. Megnyitottak és mindenki számára bejárhatóvá tettek egymillió hektárnyi állami erdőterületet, évente 40-50 millió látogatót fogadó infrastruktúrát fejlesztettek, erdei szállások, kilátók, ökoturisztikai központok, erdei iskolák épültek és újultak meg országszerte - sorolta.
    Hozzátette: a 27 milliárd forintnyi turisztikai fejlesztés mellett az erdőgazdasági cégcsoport évente mintegy 4 milliárd forintot fordít az ökoturisztikai létesítmények fenntartására. Az ehhez szükséges gazdasági alapot az erdők kezelésének eredményéből teremti elő.
    A szakmai civil szervezetek, az erdőgazdaságok és a kormányzat nemcsak a fejlesztésekben, hanem az erdőkkel összefüggő szemléletformálásban is számos területen együttműködik. Jó példa erre a Budakeszi Vadaspark, amelynek küldetése, hogy az erdő kapujaként bevezesse a városi látogatókat a természet világába - mondta, és külön kitért az ökoturisztikai fejlesztések egészségvédelemben betöltött szerepére.
    Szabó Péter, a Vadaspark igazgatója arról beszélt, hogy Budapest környékének egyik legkedveltebb ökoturisztikai célpontja a Budakeszi Vadaspark, amely évente kétszázezer látogatót fogad.
    A mostani újdonságok közül a leglátványosabb a nyolc röpde és kifutó, amelyek 200 négyzetméteren - legmagasabb pontjain hatméteres belmagassággal - adnak otthont erdei madaraknak. Az új kifutó lehetőséget ad a Vadmacska fajmegőrzési program részeként a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen megmentett vadmacska-kölykök tartós elhelyezésére.
    A bejárat mellett több mint 80 látogató befogadására alkalmas foglalkoztató tér épült, amely pihenő és étkező, de a környezeti nevelési programok helyszínéül is szolgál. Kiépült 200 méter úthálózat, a hozzá tartozó közmű és elektromos vezetékekkel, amely mintegy 15 ezer négyzetméterrel bővíti a látogatható területet. Igazi különlegességként említette az igazgató a tematikus játszóteret és tanösvényt, amely a méhek, darazsak fontosságára hívja fel a figyelmet.
    A fejlesztések a Magyar Természetjáró Szövetség és a Vadasparkot fenntartó Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésével valósulhattak meg pályázati forrásból, amelynek a Vadasparkot érintő része 120 millió forint értékű.  
    Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt években negyven beruházás valósult meg a Budapest és a környéke erdei közéleti-turisztikai infrastruktúrájának fejlesztése érdekében. Szinte valamennyi projektet állami és uniós források tettek lehetővé.

MTI

Fotó1:Hóbagolypár (Bubo scandiacus) a Budakeszi Vadaspark új röpdéjében a park fejlesztéseinek avatásán 2022. március 30-án. A 120 millió forint értékű fejlesztések a Magyar Természetjáró Szövetség és a Vadasparkot fenntartó Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésével valósultak meg. MTI/Kovács Attila

Fotó2:Harris-ölyvet (Parabuteo unicinctus) röptet egy solymász a Budakeszi Vadaspark fejlesztéseinek avatásán 2022. március 30-án. A 120 millió forint értékű fejlesztések a Magyar Természetjáró Szövetség és a Vadasparkot fenntartó Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésével valósultak meg. MTI/Kovács Attila