Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Törpe víziló született a Nyíregyházi Állatparkban

Törpe víziló született a Nyíregyházi Állatparkban Törpe víziló született a Nyíregyházi Állatparkban

 Törpe víziló született a Nyíregyházi Állatparkban, a Gerzson névre keresztelt utódot szerdán mutatták be a sóstógyógyfürdői látványosság látogatóinak.

 

    A kora tavasszal világra jött bika a születésekor hat, hathetesen már 13 kilogramm súlyú volt és azóta is naponta körülbelül negyed kilogrammal gyarapodik, ivarérett korában testtömege pedig elérheti a háromszáz kilogrammot - mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője az MTI-nek a helyszínen.
    A szakember kifejtette, Gerzson szülei 2009 óta élnek a Nyíregyházi Állatparkban, a 23 éves Broutille Franciaországból, míg párja, a 15 éves Hamlet Dániából érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A tenyészpárnak már negyedik alkalommal születik utódja: a 2011-ben, a 2015-ben és 2017-ben született borjak már egy másik állatkertben élnek.
    Broutille jelen esetben is nagyon gondos, naponta négyszer-ötször szoptatja a 190 nap után világra jött kicsinyét, aki már elkezdte ízlelgetni a szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből álló szilárd táplálékát és már birtokba vehette a Tarzan ösvénye kifutórendszer víziló bemutatóját.
    Mivel a park legújabb kisállata kora tavasszal, Gerzson napján született, gondozóik ezt a nevet adták neki - tette hozzá az osztályvezető.
    A törpe víziló a kipusztulás szélén lévő, igen ritka vastagbőrű, az ötször nagyobb, 1,5 tonna súlyú nílusi rokonával ellentétben már csak nagyon kis területen őshonos. Mindössze kétezer egyed él belőle Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben, állományát leginkább az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat veszélyezteti. Éppen ezért fontos, hogy zárt tartási körülmények között, koordinált tenyészprogram keretében szaporodjanak.
    Míg rokonát, a nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpe víziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj. Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él.
    A törpe víziló születése egyébként szakmai különlegességnek számít, mivel az elmúlt egy évben 14 egyed jött világra a világ állatkertjeiben, ráadásul hím ivarú utód sokkal ritkábban születik, mint nőstény.

MTI

Fotó: Gerzson, a héthetes törpe víziló (Choeropsis liberiensis) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2022. április 13-án. A tenyészpár - Broutille, a 23 éves nőstény és Hamlet, a 15 éves hím - az Európai Fajmegőrzési Program keretében negyedik alkalommal hozott utódot a világra. MTI/Balázs Attila