Horváth Lajos: „Eredménykényszer nincs, nagy célok vannak!”

A Laller Racing Dakar Team hosszú és fárasztó 2022-es szezonon van túl. A csapat még alig ocsúdott fel az előző esztendőből, máris itt van 2023. Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy Horváth Lajos „Laller” gárdája feltartott kézzel megy neki az évnek, épp ellenkezőleg!

Ebből az apropóból beszélgettünk „Lallerrel”, aki idén sem teszi alacsonyra a lécet.

Hogyan telnek mostanság a mindennapjaid?

„Köszönöm a kérdést, munkával, rengeteg munkával. Akik ismernek, azok jól tudják, hogy a motorsport mellett a saját vállalkozásomban is helyt kell állnom. A Laller Car Service folyamatosan épül-szépül, mellette pedig újabb évet kezdek meg a Magyar Motorsport Szövetség tereprali szakágának vezetőjeként. Ez utóbbi sem kis kihívás és felelősség, a stábommal együtt szeretnénk elérni azt, hogy a hazai motoros tereprali egyszer visszanyerje a régi fényét, hogy mind a nevezők számában, úgy a versenyek mennyiségét és minőségét tekintve is egy új aranykor jöjjön el. És akkor még nem is beszéltem a csapattal járó teendőkről, és az egyéni pályafutásomról, amelyek szintét sok-sok időt és energiát emésztenek fel. Ez most visszaolvasva kicsit úgy tűnhet, mintha panaszkodnék, de eszemben sincs, imádom, ha zajlik az élet körülöttem!”

Hogy halad a felkészülés?

„Lassan jönnek a jó idők, aminek nagyon örülök, mert motorversenyzőként mégiscsak az a legjobb edzés, ha a nyeregben ülve húzod a gázt. Sokkal szórakoztatóbb, mint a monoton edzőtermi felkészülés, vagy a kardió munka, amelyet egyénként szezonon kívül rendszeresen végzek. Szeretem, amikor a srácokkal együtt végre nekilódulunk a teszteknek, megvitatjuk az előző szezon konzekvenciáit, a következő feladatait, és technikai kérdésekben is eszmét cserélünk. Számomra ez az igazi felkészülés és szezonbevezető.”

2023-ban hol fog versenyezni a csapatod és milyen célokkal?

2023-ban is egy szerteágazó szezont igyekszünk majd teljesíteni. Szinte minden kétkerekű off-road bajnokságban lesz Laller Racinges versenyző, és nem csupán idehaza, de nemzetközi szinten is komoly terveink vannak. Szeretnénk magunkat világbajnoki szinten is megmutatni, nívós külföldi versenyeken, a Hellas Rally-n, és több hasonló külföldi futamon elindulni. Természetesen az istálló gerincét idén is a terepralis versenyzők adják, de ott leszünk a motocrossban, az enduróban és az endurocrossban, sőt a SuperEnduroGP-n is! Eredménykényszert egyik bajnokságban sem helyezünk senkire sem, célunk a lehetőségekhez és képességekhez mért lehető legjobb eredmény elérése. Ha sikerül, boldogok vagyunk, ha nem, dolgozunk rajta tovább.

Lesz olyan pont, amire kiemelt figyelmet fordítasz majd? 

„Igen, van egy ilyen pontunk, akit Liszka Rolandnak hívnak. Roli a Laller Racing Dakar Team legfiatalabb, legtehetségesebb és egyik legeredményesebb pilótája, aki hazai viszonylatban is az egyik, ha nem a legjobb versenyző. Rolanddal csapatfőnökként és mentorként is nagy céljaim vannak, neki tulajdonképpen már meg is kezdődött a szezon, hiszen nemrégiben a budapesti SuperenduroGP-n állt rajthoz, hamarosan pedig Lengyelországban, a junior világbajnokságon méreti meg magát. Az ő felkészülése folyamatos, nemrégiben Spanyolországban járt, ahol kitűnő körülmények között tudott gyúrni az idei év kihívásaira. A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által is támogatott sportolóval nagy terveink vannak, idén szeretnénk vele feljebb lépni a SuperenduroGP Európa-kupájából a junior világbajnokságra, és ott az eddigiekhez hasonló eredményeket elérni.

A Laller Racing Dakar Teamről már sokat meséltél, mik a terveid egyéni versenyzőként?

„Minden vállalt kötelezettségem és a csapatom építése, vezetése mellett számomra az a legfontosabb, hogy élvezzem a motorozást. Tavaly nagyon terveztem, hogy beiktatok egy sivatagi edzést/levezetést a szezonomba, ám ez végül a veretes teendőim miatt elmaradt. Jó lenne ezt idén pótolni, ezenkívül minél több nívós nemzetközi versenyen elindulni, hogy minél inkább megszokjam a hosszútávú futamok monotóniáját, és hogy mindemellett gyorsuljak is. Szeretnék javítani a tempómon, mert tudjátok, még nem tettem le arról, hogy egy „nagyon nagy” versenyen elinduljak, és ott célba is érjek…” (kacsint)

 

Forrás: Tóth Krisztián Márk

Fotó: Pataky Péter